top of page
Zoeken
  • David Berg

GL/PVDA besteedt ruim € 680,000 aan online marketing acties. PVV maar € 4500. Zeer interessant.


De nieuwe partij NSC heeft geen enkele euro besteedt aan online marketing, zij richten al hun pijlen op de persoon, net als de PVV.

In deze tijd van de smartphone, korte aandachtsspanne en overvloed aan keuzes is online marketing het middel om doelgroepen te bereiken.


The "Bending" Man

Je kan geen ruimte binnenlopen of trein of je komt " The bending man" altijd tegen.

De mens met zijn smartphone. De smartphone heeft een boek, tijdschrift, metro al een tijd vervangen. Scholieren riskeren hun leven, door met een hand tegelijkertijd te appen en te fietsen, altijd weer een merkwaardige waarneming


Maar het toont wel aan dat om gewenste doelgroepen te bereiken, de smartphone het kanaal is om minstens te targeten en ervoor te zorgen dat je content mobile friendly is.

Uit studies blijkt dat al meer dan de helft van websitebezoek plaatsvindt vanaf een smartphone tegenover desktop/laptop.


Omdat de gebruiker op een smartphone sneller wordt afgeleid is het conversiepercentage van online acties groter op een deskstop.


Effectiviteit van campagnes

Het algoritme van Meta ( facebook en instagram) is een black box, het is dus niet helemaal duidelijk hoe zij de doelgroepen bepalen die je wenst te bereiken op basis van je 'lifestyle' kenmerken. Zo zijn er enorme verschillen in de kosten van bereik voor bijv. VVD en SGP. Dat heeft ermee te maken dat er veel vraag is naar de doelgroep die de VVD wil bereiken versus de SGP. Hoe minder vraag, hoe duurder het bereik.Uit het onderzoek uitgevoerd door de onderzoekers van de Groene Amsterdammer blijkt dat politieke partijen getracht hebben een gevoel over te brengen en in mindere mate concrete standpunten.


Politieke partijen realiseren zich ook steeds meer dat stemmen een emotie is. De vraag is welk gevoel een partij bij de kiezer oproept. Dat wordt bepaald door vele factoren, maar het optreden van de voornaamste partijleden speelt een grote rol.


Omdat de GL/ PVDA met Timmermans actief naar buiten trad en met vooral ook aandacht voor het klimaat, was het gedrag van Timmermans niet geloofwaardig en de media benadrukte dat nogmaals.


UIt het onderzoek bleek ook dat veel politieke partijen delen van Nederland hadden uitgesloten. Dus hun boodschap bereikte die Nederlanders niet, dat is de partij die hun wel bereikt met de vele andere mediakanalen naast online die er beschikbaar zijn zoals TV, Print, Abriś een groot voordeel heeft. Dat is een van de redenen waarom de PVV in veel kleinere gemeenten zo hoog heeft gescoord.Uitslag scholierenverkiezingen

143.991 scholieren en mbo-studenten hebben deelgenomen en de PVV was de grootste partij, Forum voor Democratie werd de tweede partij.

Een reden voor de populariteit van die partijen was dat ze goed wiste welk onderwerp onder jongeren leeft. Dat is namelijk betaalbaar wonen, en in mindere mate het klimaat. De PVV had ook duidelijke standpunten over betaalbaar wonen ( zie http://www.wonenvooriedereen.com voor meer informatie).

Maar ook het gebruik van social media platfoms als TikTok zijn onder jongeren heel populair, want het gebruik van facebook neemt onder jongeren al jaren af en is verschoven naar Tiktok, en instagram en ook youtube wordt steeds meer bezocht dan traditionele televisie.


Partijen als GL/PVDS, Volt, PvdD en D66 blijven blijven onder jongeren ook nog steeds populair, maar het is erg verstandig als ook zij Tiktok meer gaan gebruiken om 'relatable' content te plaatsen met een vleugje humor en inhoud.


De ultieme mix

De mix tussen owned content (eigen creatie), paid content ( online adverteren) en earned content ( shares, free pr) is de ultieme quest van elke online marketeer/ online fundraiser.

Kan je wat bedenken, concretiseren en uiten op zo'n manier dat andere het ervaren, delen en bespreken.

Uit ander onderzoek is ook allang gebleken dat in de zoektocht naar geschikte producten, diensten of nonprofits en ook politieke partijen de mening van vrienden en familie erg zwaar weegt. Aanbevelingen van onschatbare waarde in deze tijd. Dat moet worden verdiend (earned).


Lange ademstrategie werkt

Een lange adem strategie, wint het van de korte termijnstrategie. Geert Wilders heeft een eigen pagina, die heeft hij al vele jaren en post daar regelmatig content op van zijn publieke optredens en meer. Het campagneteam van GL/ PVDA is pas relatief laat in de verkiezingen gestart met het promoten van hun kanaal en de pagina van Frans Timmermans.


Lessen voor online fundraisers

Steeds meer nonprofits zijn actief aan de slag met online marketing zo blijkt dat ook uit de Meta Ad Library en Google Transparency Report. Maar het vinden van de ultieme mix is daar nog een opgave, maar de online zichtbaarheid van nonprofits neememt wel enorm toe. Ook mede geholpen door de nonprofit geste van Google met hun Google Grants.


Kortom

We hadden al besloten om het Online Fundraising onderzoek weer te hervatten. We hebben voorheen dat vijf jaar uitgevoerd met interessante resultaten, en gedeeld met de nonprofits. Dat onderzoek gaat weer van start en nu nog uitgebreider want non profits zijn nu veel actiever online dan in de tijd van de eerdere onderzoeken.

We kijken ernaar uit om onze resultaten met velen te delen, en daarmee ook het verstandig inzetten van online marketing te bevorderen en ook de conversie naar online giften en het werven van relaties. Relaties blijven veel waardevoller dan donateurs, doneren is iets wat de jongere generaties steeds minder doet maar deelnemen des te meer.( Bron: Trouw en De Groene Amsterdammer - auteurs Eva Hofman, Joris Veerbeek, Coen van de Ven en Fabio Votta) .

45 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


David Berg
David Berg
Nov 30, 2023

Indien u wenst dat wij uw website en online acties ook meenemen in ons Online Fundraising, laat het ons dan weten. We streven ernaar naast de meeste grote nonprofits ook kleinere nonprofits in het onderzoek mee te nemen.

Like
bottom of page