top of page
Zoeken

Het Online Fundraising onderzoek gaat verder als het Toekomstbestending fondsenwerven onderzoek!

crowdfundingagency


Reeds vele jaren hebben we geschreven en gesproken over de noodzaak om toekomstbestendig te gaan fondsenwerven.

In eerdere discussies op o.a linkedin hebben we onze zorgen geuit over de huidige manier van fondsenwerven.


De focus ligt teveel op transacties en te weinig op relaties.


Het is allang bekend dat ruim 50% van direct mailings nooit wordt geopend, en dat percentage ligt nu alleen maar hoger. Telemarketing is door het bel me niet register ook moeilijker geworden en direct dialogue is ook al jaren op zijn retour en dat is ook logisch omdat ook daar te weinig rekening wordt gehouden met relaties.


Nalatenschappen moet je verdienen door goed werk en relatiebeheer en communicatie. 


De kosten van transactiegerichte fondsenwerving blijven hard stijgen, dat brengt het CBF keurmerk voor vele goede doelen in gevaar. 


Betrokkenheid relaties

In het Online Fundraising onderzoek onderscheiden we vier niveau’s van betrokkenheid namelijk: 


Kijker, Koper, Klant en Koning


Kijker:  Iedereen die met u in aanraking komt via uw locatie, kanalen (facebook, website, blog etc), medewerkers, PR etc…Kortom 100% bereik.


Koper: Gefeliciteerd u heeft een Kijker overtuigd van uw waarde, aanpak en kwaliteit. U heeft nu van de ‘Kijker’ de toestemming gekregen hem of haar actiever te informeren en te betrekken bij uw activiteiten


Klant: Gefeliciteerd door goed en consequent relatiebeheer heeft u de ‘koper’ overtuigd om ‘klant’ te worden. Een klant is een relatie die concreet financieel bijdraagt aan uw doel/ ambitie. Dit brengt ons bij de klassieke vorm van geven namelijk ‘doneren’.


Koning: Gefeliciteerd u heeft van uw relatie, een trouwe, betrokken relatie gemaakt, een koning. U heeft ze goed betrokken bij uw doel, bedankt, geïnformeerd, gedeeld en bovenal gewaardeerd. Wees u bewust van de waarde van een ‘koning’ informeer en betrek ze anders bij uw doel, dan een ‘klant’.


Voor meer toelichting op de 4 K’s download het gratis e-book (onderaan dit artikel). 


Communicatiekanalen

Een bezoek aan de communicatiekanalen van non profits geeft een indruk van de betrokkenheid van de donateurs en volgers. 


Organisaties als Mindwize publiceren regelmatig de Social Media Monitor. Zij drukken vervolgens het aantal volgers uit in mediawaarde, maar onderzoeken niet de betrokkenheid van de volgers. 


Een dergelijk onderzoek heeft alleen waarde als een momentopname van de groei van de volgers. 


Wij constateren dat de ratio van aantal volgers vs. reacties op posts blijft afnemen. De reacties bestaan uit ‘liken’ van de posts, “ reageren met een reactie” of “delen van de post”. 


Ook is de frequentie van de berichten niet consistent, en wordt er niet veel gevraagd, en vaak uitsluitend gedeeld. 


En hoe vaak wij nog email nieuwsbrieven van nonprofits ontvangen met vermelding van “nieuwsbrief nummer van ‘de nonprofit' is nog erg hoog, te hoog. Iedereen weet dat een pakkende tekst in de onderwerpbalk de ontvanger verleidt om de nieuwsbrief te openen, het is totaal niet van belang om te vermelden dat het nummer zoveel van zoveel is. Een echte gemiste kans. 


Hoe zorgen non profits dat ze toekomstbestendig fondsenwerven? 

We kunnen nog een heel boek schrijven over wat nonprofits moeten doen om toekomstbestendig fondsen te werven, want er is erg veel werk te doen.





Elke nonprofit kan leren toekomstbestendig fondsen te werven maar het gaat heel vaak om ook een verandering van mindset en cultuur. 


Daarom hebben we dus besloten om ons jaarlijks online fundraising onderzoek- een onderzoek dat wij inn eigen beheer uitvoeren- uit te breiden naar het Toekomstbestendig fondsenwerving onderzoek. 


Als wij besluiten om ons niet te bekommeren over het lot van de vele nonprofits dan zijn wij onderdeel van het probleem en niet de oplossing.  


Voortgang

Wij hebben reeds vijftig nonprofits ( incl. ook social impact organisaties) geselecteerd om de komende zes maanden te onderzoeken. 


De overige vijfentwintig zullen bestaan uit nonprofits die zich aanmelden voor deelname aan het onderzoek. 


Wilt u met uw organisatie deelnemen aan het onderzoek, meld u dan aan op www.onlinefundraising.nl 


Voor iedereen die direct aan de slag wil met toekomstbestendig fondsenwerven kan de 2de editie (2023)  gratis e-book downloaden “Toekomstbestendig fondsenwerven”. 


We zijn reeds bezig met de 3de editie.  

Comments


Online Fundraising/ Social Impact

Email: crowdfundingeurope@gmail.com

Online Fundraising & Social Impact werkt samen met https://www.wonenvooriedereen.com 

Bestel de 3de editie van het gratis ebook - 32 succesvolle online fundraising technieken. 

Thanks for submitting!

© 2019 by Online fundfraising een activiteit van Toekomst van Nederland 

bottom of page